Sklep – služby, kapacita a  nabídka celovečerních menu

Vinný sklep Pod Kozím hrádkem v Mikulově nabízí ochutnávky vín, domácí restauraci a atmosféru rodinného vinného sklepa, kde se zpracovávají hrozny tradičními postupy a víno zraje v dřevěných sudech. Na dlouholetou vinařskou tradici Václava Solaříka, který vinný sklep se svými příteli vybudoval, navázal jeho zeť Ladislav Solařík, rozený Bolfík a od roku 1992 v jeskyni pod Kozím hrádkem provozuje k malému rodinnému vinařství také restauraci. V roce 2013 se do rodinného podnikání zapojil i jeho syn Michal. Tradiční vinařské postupy se rozšířily o nové znalosti a přístup. Ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem dnes ochutnáte naše víno z mikulovské vinařské podoblasti, zažijete degustaci vín s vinařem a od roku 2015 se můžete také pohodlně ubytovat v pokojích malého rodinného penzionu, který jsme postavili mezi vápencovými skalami. Ubytování.

Prohlédněte si naši celovečerní nabídku, jejíž součástí je řízená ochutnávka vín a bohaté občerstvení včetně večeře: celovečerní menu.

Chci to vidět!

Jestliže přijedete do Mikulova a zavítáte k nám do vinného sklípku pod Kozí hrádek, nabídneme vám setkání s vínem i jeho autorem. Víno vyrábíme z hroznů vypěstovaných ve vinicích mikulovské vinařské podoblasti. Většina našich vín má původ ve vinařských obcích Mikulov, Březí, Bavory a Klentnice. 

Při výrobě vína postupujeme tradičně v souladu s přírodou. Našim základním mottem je věnovat vínu čas. Aby mohlo plně rozvinout svůj potenciál a odrůdový charakter. Nespěcháme. Pracujeme s kvalitním a vyzrálým hroznem, šetrně lisovaným moštem a selektovanými kvasinkami, které dokáží podtrhnout charakter jednotlivých odrůd. V nabídce tak máme zejména vína suchá vhodná k jídlu. Část našich vín zraje v dřevěných sudech, část v nerezových tancích. U vybraných bílých vín, která zrají v sudech, necháváme celý proces běžet dva roky. To platí u všech červených vín, která několik měsíců macerujeme a po té po vylisování vína leží minimálně dva roky na sudu.

Návštěvu vinného sklepa je potřeba objednat předem. Pro skupiny i jednotlivce máme připraveno celovečerní menu zahrnující jak moravskou kuchyni (domácí paštika, k večeři vepřová panenka, obložené talíře uzenin a sýrů) tak celovečerní popíjení vína včetně řízené ochutnávky vín s vinařem. Prohlédněte si naši aktuální nabídku celovečerního menu. Celková kapacita sklepa je 54 osob, ale objednávky na víkendové akce přijímáme od jedné osoby.  

Samotný vinný sklep a posezení pro hosty v bývalé lisovně se nacházejí ve vápencové jeskyni. (Lisovna je místnost, ve které se z hroznů lisuje mošt pro výrobu vína. Nejde tedy o nějaký typ svébytné moravské mučírny). Jak se víno zpracovávalo před více než dvě stě lety a vypadala historická lisovna s veškerým vybavením se můžete podívat na mikulovském zámku, kde je v expozici vinařství a vinohradnictví vystaveno patnáct dřevěných kládových a vřetenových historických lisů. Nejstarší je z roku 1797. Ty moderní lisy si vinaři hýčkají. Jsou nerezové, pneumatické a na rozdíl od svých předchůdců lisují šťávu z hroznů velmi šetrně při co nejnižším tlaku. Šetrně vylisovaný mošt obsahuje minimum hořkých látek a výsledné víno je tak chutné bez rušivých tónů. 

Kapacita posezení ve vinném sklepě je maximálně 54 osob (jestliže byste chtěli objednat cimbálovou muziku, tak je maximum 46 hostů). Prostor pro posezení je rozdělen do dvou místností. Větší pojme až 36 osob a salonek, takzvaný Kabinet spojů, je pro 18 lidí. Před vinným sklepem je zahrádka s terasou pro dalších 50 hostů. Posezení ve sklípku je temperované, takže zásoby záložních svetrů si brát nemusíte. Ale i tak je dobré vzít něco teplého na sebe, abyste mohli na degustaci, která pro menší skupiny probíhá v zadní části vinného sklepa u beček s vínem, kde se samozřejmě netopí. 

Pro lepší představu si prohlédněte plánek vinného sklepa níže a fotografie.

Mimo letní turistickou sezónu (červenec – srpen) nemáme běžně otevřeno a návštěvu a posezení ve vinném sklepě je potřeba objednat předem. Velikost skupiny je limitována pouze maximální kapacitou sklepa. I náhodná dvojice si tak místo u stolu obvykle najde a o víkendových večerech, když budete v Mikulově, nás neváhejte navštívit.

Hlavní částí naší nabídky služeb je zajištění příjemného posezení ve vinném sklípku spojeného s ochutnávkou vín pro více či méně organizované skupiny klientů. V moderní kuchyni vaříme tradiční moravská jídla. Součástí celovečerního menu jsou také sýry a uzeniny. Víno – volná konzumace sudového vína po celý večer a samozřejmě výběr vín k řízené degustaci s výkladem, která je vždy součástí večera stráveného ve vinném sklípku. Degustaci vede majitel Ladislav Solařík, na kterého se vždycky ptáte.

Aktuální ceny vín (prodej ze sklepa): láhev 0,75 l po 150 Kč, vyjma vybraných vín polosuchých a polosladkých.

JAK NA TO?

Když se rozhodnete vyrazit na jih Moravy za vínem a vyberete si jako cíl cesty Mikulov a zde náš vinný sklípek, využijte kontaktní stránku, kdy byste rádi dorazili. Obratem zkontrolujeme, zda jsou ještě volná místa a pošleme Vám naši aktuální nabídku, ze které si doufám vyberete. A když bude vaše představa o pobytu ve vinném sklípku jiná, vynasnažíme se vám vyjít vstříc a připravíme večer dle vašeho přání. V zimně Vám připravíme zabíjačkové hody, v kteroukoliv roční dobu přichystáme svatbu ve vinném sklepě. Zkuste firemní teabuilding se soutěžemi s vinařskou tématikou. Speciální cenovou nabídku máme pro školy střední i vysoké a pro seniory.

Po domluvě vám zajistíme hudební doprovod večera (cimbálová muzika nebo harmonikář. V Mikulově hraje také skvělá romská/cikánská kapela.). Cena cimbálové muziky je od 8000,- Kč na 4 hodiny hraní. Harmonikář si bere většinou 350 – 500,- Kč na hodinu.

CELOVEČERNÍ MENU VINNÉHO SKLEPA POD KOZÍM HRÁDKEM

Nabídka platí pro skupinové akce. V průběhu prázdnin je možné objednat si na místě z jídelního lístku. V případě zájmu Vám připravíme i toto nabízené all inclusive menu. Je potřeba jej objednat předem.

Celovečerní menu Vinný sklep Pod Kozím hrádkem od září 2020

Cena je 800 Kč/osoba. Celovečerní menu zahrnuje:

Předkrm – domácí játrová paštika, pečivo (A – 7).

Teplou večeři: vepřovou panenku na víně obalenou ve slanině a šalvějovém listu. Podávaná s cibulí restovanou na víně a šťouchanými bramborami (200 g).

Další občerstvení v rámci celovečerního menu zahrnuje:
– obložené mísy uzenin (min. uzené maso, klobásky, tlačenka) a sýrů (min. gouda, niva, plněné hermelíny), pečivo. Průměrná hmotnost sýrů a uzenin je 200g na osobu. (A – 1, 8, 10)
– nealko pití (voda), káva, čaj
– víno na celý večer, volná konzumace (18:00-02:00) (A – 3, 7, 12)
– degustace vín u beček (cca 8 vzorků vín, doba 1:30)

Samostatná ochutnávka (8 vzorků vín ) se sommelierem, která obsahuje ještě malé občerstvení formou neutralizačního sousta (domácí paštika, sýry, pečivo, voda) stojí 350 Kč. Minimální počet 10 osob.

Myslíme i na vegetariány. Dejte vědět předem, zda je mezi Vámi někdo s odlišnými stravovacími nároky či alergií, aby o něj bylo dobře postaráno.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU je na konci stránky. U jednotlivých pokrmů je vždy seznam alergenů vyznačen čísly, která se shodují s pořadím uvedení jednotlivých alergenů v seznamu.
Jak to u nás vypadá si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

V průběhu letních prázdnin je možné si objednat jak plné menu (viz výše), tak z aktuální nabídky jídelního lístku.

Při objednávkách mimo víkendové večery hlavní sezóny, případně pro skupiny nad třicet osob a cestovní kanceláře jsme schopni nabídnout upravená či cenově zvýhodněná menu. O nabídku si napište: michal.solarik@seznam.cz

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU. Číselné označení alergenů je následující :

1.obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich – nejedná se o celiakii
2.korýši a výrobky z nich
3.vejce a výrobky z nich
4.ryby a výrobky z nich
5.podzemnice olejná ( arašídy) a výrobky z nich
6.sojové boby ( soja ) a výrobky z nich
7.mléko a výrobky z něj
8.skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9.celer a výrobky z něj
10.hořčice a výrobky z ní
11.sezamová semena a výrobky z nich
12.oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg,ml/kg v SO
13.vlčí bob ( lupina ) a výrobky z něj
14.měkkýši a výrobky z nich

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin

REZERVACE, OTEVÍRACÍ DOBA

Červenec – srpen je otevřeno každý den.

Mimo hlavní letní turistickou sezónu (červenec – srpen) nemáme běžně otevřeno a návštěvu a posezení ve vinném sklepě je potřeba objednat předem.
Na všechny vaše dotazy rádi odpovíme.

Dotazy na volné termíny posílejte prosím pouze e-mailem. Všechny vyřizuji nejpozději do dvou dnů (podle návalu ostatní práce ve vinohradě či ve sklepě). Děkuji za pochopení.

E-mail: michal.solarik@seznam.cz
Telefon: 773 910 062. 

Od roku 2014 nabízíme také ubytování ve vinném sklepě. K dispozici je podkrovní pokoj s vlastní terasou a jedinečným výhledem na Mikulov a apartmán v přízemí. Kapacita ubytování je 8 osob ve třech dvoulůžkových postelích plus dvě přistýlky.