Zabíjačka a masopustní veselí v Mikulově, posezení při cimbálové muzice

Publikováno uživatelem Kategorie: Aktuality
Zabíjačka a masopustní veselí v Mikulově, posezení při cimbálové muzice

bezstarostný víkend plný zábavy ve vinařském městě – 5. – 7. února 2016 (pátek – neděle)
Sobota večer – posezení při cimbálové muzice

V sobotu ráno se můžete zapojit do masopustního průvodu s babkovníky a maškarami, nebo se přijít na průvod podívat na mikulovské Náměstí a pobavit se s mikulovskou dechovou muzikou Mikulovanka. Fašanková obchůzka začíná v 09.30 a probíhá na Náměstí, kde je možné koupit svařák či koláče. Ve tři hodiny odpoledne začíná na mikulovském zámku karneval pro děti.
A co se bude dít ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem?

Od sobotního rána – vepřové hody
Ovarová polévka, zabíjačkový guláš, ovar přímo z kotle. Vstup volný, přijďte kdykoliv v průběhu dne ochutnat něco ze zabíjačkových specialit. Začíná se mozečkem na cibulce, pak přijdou na řadu smažená jatýrka, postupně ovar. Na poledne zabíjačkový guláš a samozřejmě černá zabíjačková polévka.

Večerní program začíná v 18.00 hod. a je připraveno posezení ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem s cimbálovou muzikou. Místa na večer si rezervujte předem: michal.solarik@seznam.cz, tel.: 773 910 062

Cena – večerní program:

650 Kč na osobu. Děti dle dohody na místě.

Večerní posezení ve vinném sklepě zahrnuje:
•         večeři – pečená vepřová panenka na šalvěji a ve slaninovém kabátku se šťouchanými bramborami.
•         domácí bramboráčky
•         degustace vín u beček
•         celovečerní volná konzumace sudových vín dle nabídky
•         studený bufet v průběhu večera (obložené mísy sýrů, uzenin a zabíjačkových specialit)
•         nealko pití (minerálka), káva

Ubytování: Přímo u sklepa Pod Kozím hrádkem, dva pokoje s maximální kapacitou 8 hostů. Ostatní možnosti: ubytování v Mikulově

Objednávejte na: michal.solarik@seznam.cz

Co to vlastně ten masopust, fašank či karneval je?
Masopustní veselí je obdobím od svátku Tří králů po Popeleční středu, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Kdybyste si to chtěli přepočítat a nevycházelo to, tak odečtěte šest nedělí, které nejsou postními dny.

Jak tradice masopustních veselic vznikla? V průběhu zimy docházely zásoby jídla a krmení pro hospodářská zvířata. Při pomyšlení, že již zakrátko nastane dlouhý půst, si každý naposledy dopřál do sytosti bujarého veselí, zpěvu, tance a pochopitelně i jídla a pití. Největší radovánky probíhaly od čtvrtka, kterému se říká “Tučný”, do úterní půlnoci před Popeleční středou, kterou začíná předvelikonoční půst.

Než ale přijde postní období a doba odříkání, svět slaví a je celý naruby! Lidé chodí v převlecích. V ulicích potkáte postavy ze snů a pohádek, na trůn místo krále usedne největší chuďas a panovník nosí šaty žebráka. Zkrátka, jako by starý běh života skončil, čas se zastavil a všechny nejnemožnější věci jsou na malý okamžik možné. O úterní půlnoci však muzika utichne, pochová se basa a masky se sundají. Hra končí. Všichni se vrací na svá skutečná místa v životě a začíná něco nového – postní doba, čas rozjímání, kdy má člověk pracovat na obnově svého života. V tomto čase bychom měli obnovit mezilidské vztahy, navázat znovu dialog s druhými, odpočinout si a vrátit se k tomu, co nás činí lepšími a opravdu šťastnými.

Mezi tradiční masopustní postavy patří medvěd vedený medvědářem, klibna (kůň), skrývající často dvě osoby. Objevovala se i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších. Postavy často parodovaly i mnohé lidské nešvary a negativní vlastnosti.

POZOR – na čtvrtek 4. února připadá letos Tučný čtvrtek, kterým začíná posledních šest dní masopustního veselí před Popeleční středou a dlouhým, čtyřicetidenním půstem. Tak nezapomeňte na něco mastného a sladkého na talíři! A potrénujte bříška na sobotu :-).