Sklep – služby, kapacita a nabídka celovečerních menu
Vinný sklep Pod Kozím hrádkem v Mikulově nabízí ochutnávky vín, domácí restauraci a atmosféru rodinného vinného sklepa, kde se zpracovávají hrozny tradičními postupy a víno zraje v dřevěných sudech. Na dlouholetou vinařskou tradici Václava Solaříka, který vinný sklep se svými příteli vybudoval, navázal jeho zeť Ladislav Solařík, rozený Bolfík a od roku 1992 v jeskyni pod Kozím hrádkem provozuje k malému rodinnému vinařství také restauraci. V roce 2013 se do rodinného podnikání zapojil i jeho syn Michal. Tradiční vinařské postupy se rozšířily o nové znalosti a přístup. Ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem dnes ochutnáte naše víno z mikulovské vinařské podoblasti, zažijete degustaci vín s vinařem a od roku 2015 se můžete také pohodlně ubytovat v pokojích malého rodinného penzionu, který jsme postavili mezi vápencovými skalami. Ubytování.
Prohlédněte si naši celovečerní nabídku, jejíž součástí je řízená ochutnávka vín a bohaté občerstvení včetně večeře: celovečerní menu.
Jestliže přijedete do Mikulova a zavítáte k nám do vinného sklípku pod Kozí hrádek, nabídneme vám setkání s vínem i jeho autorem. Víno vyrábíme z hroznů vypěstovaných ve vinicích mikulovské vinařské podoblasti. Většina našich vín má původ ve vinařských obcích Mikulov, Březí, Bavory a Klentnice.
Při výrobě vína postupujeme tradičně v souladu s přírodou. Našim základním mottem je věnovat vínu čas. Aby mohlo plně rozvinout svůj potenciál a odrůdový charakter. Nespěcháme. Pracujeme s kvalitním a vyzrálým hroznem, šetrně lisovaným moštem a selektovanými kvasinkami, které dokáží podtrhnout charakter jednotlivých odrůd. V nabídce tak máme zejména vína suchá vhodná k jídlu. Část našich vín zraje v dřevěných sudech, část v nerezových tancích. U vybraných bílých vín, která zrají v sudech, necháváme celý proces běžet dva roky. To platí u všech červených vín, která několik měsíců macerujeme a po té po vylisování vína leží minimálně dva roky na sudu.
Návštěvu vinného sklepa je potřeba objednat předem. Pro skupiny i jednotlivce máme připraveno celovečerní menu zahrnující jak moravskou kuchyni (domácí paštika, k večeři vepřová panenka, obložené talíře uzenin a sýrů) tak celovečerní popíjení vína včetně řízené ochutnávky vín s vinařem. Prohlédněte si naši aktuální nabídku celovečerního menu. Celková kapacita sklepa je 54 osob, ale objednávky na víkendové akce přijímáme od jedné osoby.
Samotný vinný sklep a posezení pro hosty v bývalé lisovně se nacházejí ve vápencové jeskyni. (Lisovna je místnost, ve které se z hroznů lisuje mošt pro výrobu vína. Nejde tedy o nějaký typ svébytné moravské mučírny). Jak se víno zpracovávalo před více než dvě stě lety a vypadala historická lisovna s veškerým vybavením se můžete podívat na mikulovském zámku, kde je v expozici vinařství a vinohradnictví vystaveno patnáct dřevěných kládových a vřetenových historických lisů. Nejstarší je z roku 1797. Ty moderní lisy si vinaři hýčkají. Jsou nerezové, pneumatické a na rozdíl od svých předchůdců lisují šťávu z hroznů velmi šetrně při co nejnižším tlaku. Šetrně vylisovaný mošt obsahuje minimum hořkých látek a výsledné víno je tak chutné bez rušivých tónů.
Kapacita posezení ve vinném sklepě je maximálně 54 osob (jestliže byste chtěli objednat cimbálovou muziku, tak je maximum 46 hostů). Prostor pro posezení je rozdělen do dvou místností. Větší pojme až 36 osob a salonek, takzvaný Kabinet spojů, je pro 18 lidí. Před vinným sklepem je zahrádka s terasou pro dalších 50 hostů. Posezení ve sklípku je temperované, takže zásoby záložních svetrů si brát nemusíte. Ale i tak je dobré vzít něco teplého na sebe, abyste mohli na degustaci, která pro menší skupiny probíhá v zadní části vinného sklepa u beček s vínem, kde se samozřejmě netopí.
Pro lepší představu si prohlédněte plánek vinného sklepa níže a fotografie.
Mimo letní turistickou sezónu (červenec – srpen) nemáme běžně otevřeno a návštěvu a posezení ve vinném sklepě je potřeba objednat předem. Velikost skupiny je limitována pouze maximální kapacitou sklepa. I náhodná dvojice si tak místo u stolu obvykle najde a o víkendových večerech, když budete v Mikulově, nás neváhejte navštívit.
Hlavní částí naší nabídky služeb je zajištění příjemného posezení ve vinném sklípku spojeného s ochutnávkou vín pro více či méně organizované skupiny klientů. V moderní kuchyni vaříme tradiční moravská jídla. Součástí celovečerního menu jsou také sýry a uzeniny. Víno – volná konzumace sudového vína po celý večer a samozřejmě výběr vín k řízené degustaci s výkladem, která je vždy součástí večera stráveného ve vinném sklípku. Degustaci vede majitel Ladislav Solařík, na kterého se vždycky ptáte.
Aktuální ceny vín (prodej ze sklepa): láhev 0,75 l po 150 Kč, vyjma vybraných vín polosuchých a polosladkých.