Festival sýrů a národní soutěž malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska. Ochutnávky sýrů, domácích uzenin, moravských vín a mikulovského piva Mamut. Více na www.festival-syr.cz
Na 17. – 18. září se chystá v Mikulově parádní akce Festival Sýr
U nás můžete přespat i zdarma…
…nikoliv zadarmo. Přespání si totiž můžete odpracovat. A nabídka platí i v zimě, jestli zvládáte řez révy vinné, nechybí vám chuť do práce ve vinohradu a volný čas? Po práci u nás můžete přespat a ještě dostanete napít. Pro více informací volejte: 773 910 062. Další nabídky na ubytování za odvedenou práci přijdou v zimě. To se provádí řez.
Zabíjačka a masopustní veselí v Mikulově, posezení při cimbálové muzice
bezstarostný víkend plný zábavy ve vinařském městě – 5. – 7. února 2016 (pátek – neděle) Sobota večer – posezení při cimbálové muzice V sobotu ráno se můžete zapojit do masopustního průvodu s babkovníky a maškarami, nebo se přijít na průvod podívat na mikulovské Náměstí a pobavit se s mikulovskou dechovou muzikou Mikulovanka. Fašanková obchůzka začíná v 09.30 a probíhá na Náměstí, kde je možné koupit svařák či koláče. Ve tři hodiny odpoledne začíná na mikulovském zámku karneval pro děti. A co se bude dít ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem? Od sobotního rána – vepřové hody Ovarová polévka, zabíjačkový guláš, ovar přímo z kotle. Vstup volný, přijďte kdykoliv v průběhu dne ochutnat něco ze zabíjačkových specialit. Začíná se mozečkem na cibulce, pak přijdou na řadu smažená jatýrka, postupně ovar. Na poledne zabíjačkový guláš a samozřejmě černá zabíjačková polévka. Večerní program začíná v 18.00 hod. a je připraveno posezení ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem s cimbálovou muzikou. Místa na večer si rezervujte předem: michal.solarik@seznam.cz, tel.: 773 910 062 Cena – večerní program: 650 Kč na osobu. Děti dle dohody na místě. Večerní posezení ve vinném sklepě zahrnuje: • večeři – pečená vepřová panenka na šalvěji a ve slaninovém kabátku se šťouchanými bramborami. • domácí bramboráčky • degustace vín u beček • celovečerní volná konzumace sudových vín dle nabídky • studený bufet v průběhu večera (obložené mísy sýrů, uzenin a zabíjačkových specialit) • nealko pití (minerálka), káva Ubytování: Přímo u sklepa Pod Kozím hrádkem, dva pokoje s maximální kapacitou 8 hostů. Ostatní možnosti: ubytování v Mikulově Objednávejte na: michal.solarik@seznam.cz Co to vlastně ten masopust, fašank či karneval je? Masopustní veselí je obdobím od svátku Tří králů po Popeleční středu, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Kdybyste si to chtěli přepočítat a nevycházelo to, tak odečtěte šest nedělí, které nejsou postními dny. Jak tradice masopustních veselic vznikla? V průběhu zimy docházely zásoby jídla a krmení pro hospodářská zvířata. Při pomyšlení, že již zakrátko nastane dlouhý půst, si každý naposledy dopřál do sytosti bujarého veselí, zpěvu, tance a pochopitelně i jídla a pití. Největší radovánky probíhaly od čtvrtka, kterému se říká “Tučný”, do úterní půlnoci před Popeleční středou, kterou začíná předvelikonoční půst. Než ale přijde postní období a doba odříkání, svět slaví a je celý naruby! Lidé chodí v převlecích. V ulicích potkáte postavy ze snů a pohádek, na trůn místo krále usedne největší chuďas a panovník nosí šaty žebráka. Zkrátka, jako by starý běh života skončil, čas se zastavil a všechny nejnemožnější věci jsou na malý okamžik možné. O úterní půlnoci však muzika utichne, pochová se basa a masky se sundají. Hra končí. Všichni se vrací na svá skutečná místa v životě a začíná něco nového – postní doba, čas rozjímání, kdy má člověk pracovat na obnově svého života. V tomto čase bychom měli obnovit mezilidské vztahy, navázat znovu dialog s druhými, odpočinout si a vrátit se k tomu, co nás činí lepšími a opravdu šťastnými. Mezi tradiční masopustní postavy patří medvěd vedený medvědářem, klibna (kůň), skrývající často dvě osoby. Objevovala se i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších. Postavy často parodovaly i mnohé lidské nešvary a negativní vlastnosti. POZOR – na čtvrtek 4. února připadá letos Tučný čtvrtek, kterým začíná posledních šest dní masopustního veselí před Popeleční středou a dlouhým, čtyřicetidenním půstem. Tak nezapomeňte na něco mastného a sladkého na talíři! A potrénujte bříška na sobotu :-).
Program na velikonoční víkend
v sobotu 26. března bude hrát ve sklípku cimbálová muzika Podluží a od 20.00 hod. harmonikář Otevíráme v 18.00 hod. V sobotu si můžete přijít zazpívat české a moravské lidové písničky a třeba si i zatančit.Od 18.00 hod. do 19.30 bude ve vinném sklepě Pod Kozím hrádkem hrát cimbálová muzika Podluží a po jejím vystoupení dorazí mikulovský harmonikář, aby zahrál ze svého repertoáru muziky. Je možné si objednat místa a celovečerní menu* i s ochutnávkou vín “u beček”, kterou vede Ladislav Solařík. Bude to takový fain velikonoční večer se sklenkou vína a dobrými přáteli. Místa ve sklípku si můžete rezervovat prostřednictvím e-mailu: michal.solarik@seznam.cz Heslo měsíce – Březen, do sklepa vlezem. Duben, ještě tam budem. *Celovečerní menu Vinný sklep Pod Kozím hrádkem 2015. Cena je 600 Kč/osoba a zahrnuje: Předkrm – domácí játrová paštika, pečivo. Teplou večeři: vepřovou panenku pečenou na víně. Panenka je obalená ve slanině a šalvějovém listu. Podávaná s cibulí restovanou na víně a šťouchanými bramborami se slaninou. (200 g). Další občerstvení v rámci celovečerního menu zahrnuje: – obložené mísy uzenin (min. uzené maso, klobásky, tlačenka) a sýrů (min. gouda, niva, plněné hermelíny), pečivo. Průměrná hmotnost sýrů a uzenin je 200g na osobu. (A – 1, 8, 10) – domácí bramboráčky (A – 1, 7, 3) – nealko pití (minerálka), káva – víno na celý večer, volná konzumace (18:00-02:00) (A – 3, 7, 12) – a degustace u beček (cca 8-10 vzorků vín, doba 1:30) (A – 3, 7, 12) Seznam alergenů naleznete zde: sekce služby